Końcem czerwca 2017 w ramach projektu „Żółty Talerz”, dzieci i młodzież z Centrum Nauki i Zabawy Bajka uczestniczyła w warsztatach kulinarnych w restauracji Rodzinnej MammaLeo. Zadanie pochłonęło nas zupełnie. Prowadzone przez Panią Dorotkę zajęcia okazały się skarbnicą wiedzy. Młodzi ludzie, nie tylko nauczyli się i przygotowali pyszne kolorowe owocowe ciastka ale także dowiedzieli się tajników prowadzenia restauracji czy jak ważna jest praca zespołowa i podział obowiązków. Pani Prowadząca zwróciła uwagę na zachowanie zasad higieny w kuchni, bezpieczną obsługę urządzeń kuchennych oraz zasad savoir-vivre przy stole.

Okazało się że takie zajęcia kulinarne są doskonałym źródłem wiedzy. Nasze jedzenie bowiem, zawiera wiele informacji o świecie w którym żyjemy, jest przecież jego częścią. Ze względu na wielorakie doznania zmysłowe zajęcia w kuchni są sposobnością do poznawania otoczenia i integracji zmysłów w naturalnych, niewymuszonych sytuacjach. Dzieci często zadają pytania o rozmaite zjawiska i ich przyczyny, a przecież najlepszym sposobem poznawania świata jest nauka przez własne doświadczenie, czyli odkrywanie świata.

 

Liczymy na kolejne spotkania