Ruszył remont w dawnej kaplicy, która znajduje się przy ul. Kościelnej, na radomskich Glinicach. Caritas Diecezji Radomskiej otrzymała na ten cel unijne wsparcie w wysokości 1,2 mln zł. Modernizacja ma się zakończyć w przyszłym roku.

W budynku znajduje się magazyn żywności, wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego oraz ośrodek wsparcia dla ofiar przemocy. Po zakończonych pracach powstanie sala konferencyjno-szkoleniowa, z której będą korzystać m.in. wolontariusze Caritas.

W najbliższych miesiącach zostaną przeprowadzone prace termomodernizacyjne. Obiekt zostanie docieplony. Wymienione zostanie też ogrzewanie, dach i stolarka okienna. Dawna kaplica zyska nową także elewację. – Obecnie prace odbywają się wewnątrz obiektu, skuwamy stare tynki i wylewki – opowiada ks. Robert Kowalski, dyrektor diecezjalnej Caritas. Efekty prac będą widoczne dopiero w przyszłym roku.

W okresie drugiej wojny światowej w budynku przy Kościelnej bł. ks. Bolesław Strzelecki, rozdawał chleb radomianom. Obiekt nazywano Domem Chleba, a ks. Strzelecki zyskał opinię „świętego Franciszka z Radomia”. W hitlerowskim obozie koncentracyjnym w Auschwitz pomagał potrzebującym. Zmarł 2 maja 1941 r. w wyniku pobicia. Ks. Bolesław Strzelecki został beatyfikowany w grupie 108 błogosławionych męczenników przez Jana Pawła II 13 czerwca 1999 r.

Tekst  / Radio Plus