Okno Życia

W dniu 1 czerwca 2009 r., pharmacy odbyło się uroczyste otwarcie i poświęcenie Okna Życia, case którego dokonał ks. abp Zygmunt Zimowski.

okno zycia 02okno zycia 01

Okno Życia czynne jest 24 h/dobę, znajduje się w domu Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia w Radomiu przy ul. Struga 31. Caritas Diecezji Radomskiej tą inicjatywą wpisuje się w praktyczną realizację tegorocznego hasła ?Otoczmy troską życie". Jest to pierwsze Okno Życia w Diecezji Radomskiej.

Historia:

Pierwsze Okno Życia założyła w 1999 r. niemiecka pastorka Gabriele Stangl jako reakcję na dramatyczne wyznanie kobiety, która urodziła dziecko poczęte przez gwałt. W Niemczech funkcjonuje obecnie około 140 Okien, w Czechach blisko 40, we Włoszech, Rosji, Szwajcarii i Belgii oraz na Litwie i Słowacji ? po około 10. Dzięki nim setki dzieci zostało ocalonych. W Rzymie pierwsza tego typu placówka została uruchomiona po krakowskiej przy szpitalu w dzielnicy Casilino, na peryferiach miasta.

W marcu 2014 roku minęło 8 lat od utworzenia pierwszego "Okna Życia" w Archidiecezji Krakowskiej. Powstało ono z inicjatywy Metropolity Krakowskiego ks. kardynała Stanisława Dziwisza, jako realizacja jego programu duszpasterskiego, by ocalić każde poczęte ludzkie życie. Uruchomieniem ?Okna Życia? zajął się Wydział Duszpasterstwa Rodzin Archidiecezji Krakowskiej i krakowski Caritas. Zostało ono otwarte w Krakowie, przy ul. Przybyszewskiego 39, w Domu Samotnej Matki w 19 marca 2006 r. Dom ten został wybrany nie przypadkowo. Założył go, jako pierwszy Dom Samotnej Matki w Polsce, kardynał Karol Wojtyła. Inicjatywa ?Okna Życia? jest kontynuacją dzieła Jana Pawła II, wielkiego obrońcy życia.

Okno to miejsce, w którym matka może pozostawić anonimowo swoje nowo narodzone dziecko bez narażania jego życia i zdrowia. Obecnie w całym kraju są 53 takie okna, a ich otwarcie najczęściej następuje 25 marca - w święto Zwiastowania Pańskiego, gdy w Polsce obchodzony jest Dzień Świętości Życia. Organizują je zazwyczaj diecezjalne Caritas we współpracy ze zgromadzeniami żeńskimi, domami samotnej matki, w dwóch wypadkach - w Łodzi i Starachowicach - ze szpitalami miejskimi.

Do tej pory w Oknach Życia pozostawiono 72 niemowląt. Najwięcej ? 17 w Krakowie; następnie w Warszawie ? 14 dzieci; w diecezji ełckiej ośmioro (w Ełku ? 6; w Giżycku ? 2); w Rzeszowie, Legnicy ? pozostawiono po jednym noworodku. Dwóch chłopców oddano w Oknie Życia w Piotrkowie Trybunalskim, Poznaniu i Łodzi, dwoje noworodków oddano w Szczecinie. W 2012 roku oddano piątkę dzieci ? w Poznaniu, Radomiu, Legnicy, Krakowie i Borowej Wsi na Śląsku. W 2013 roku w oknach znaleziono kilkoro dzieci. Ostatnim dzieckiem pozostawionymi w Oknie Życia jest 3-tygodniowa Zosia, pozostawiona 12 lutego 2014 r. w Płocku.

Dziewczynka została pozostawiona około godziny 13.25 - z dołączoną karteczką, informującą, że ma na imię Zosia i urodziła się 24 stycznia; była też podana jej grupa krwi, waga i miara. Dziewczynka trafiła na badania do Szpitala Wojewódzkiego na Winiarach.

Celem Okna życia jest:

1. Stworzenie miejsca, w którym matka po urodzeniu dziecka w sposób anonimowy może je pozostawić, dając mu tym samym szansę do życia,
  2. Przyczynienie się do radości i szczęścia rodzin adopcyjnych gotowych do przyjęcia dziecka,
  3. Uświadomienie faktu, że każdy ma prawo do życia,
  4. Zwrócenie szczególnej uwagi na problem dzieci porzuconych na ulicy lub w śmietnikach.

Przesłanie Okna Życia:

"Matko jesteś w ciąży, nie wiesz co zrobić...
Nie możesz wychować dziecka, które urodzisz?
Nie narażaj dziecka na niebezpieczeństwo
Możesz zostawić je w szpitalu po porodzie
Lub anonimowo w Oknie Życia
Zostanie ono adoptowane przez czekającą na dziecko