fot. Weronika Chochoł / Radio Plus Radom

Po raz piąty diecezja radomska włącza się do akcji „Pola Nadziei”. Zasadzone jesienią żonkile, w Niedzielę Palmową będą sprzedawane przed kościołami, a dochód przeznaczony zostanie na pomoc osobom zmagającym się z chorobą nowotworową. Akcja ma również uwrażliwić na cierpienie i przypomnieć, że rak stał się chorobą cywilizacyjną.

We wtorek, 17 października w diecezji radomskiej zainaugurowana została akcja „Pola Nadziei”. Pierwsze sadzenie przeprowadzone zostało w radomskim „Agrotechniku”. – To drobny gest, który pokaże naszą solidarność z osobami chorymi. Dobro naprawdę powraca. – zapewniają Paulina, Jakub i Ania.

Akcja odbywa się już po raz piąty, a wolontariusze z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu od początku aktywnie włączają się w sadzenie żonkili. – Mamy nadzieję, że młodzież będzie przekazywać dobre nawyki pomagania dalej. – mówi Agnieszka Czerwińska-Łyżwińska – opiekun szkolnego wolontariatu.

Akcja cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Obecnie trwa sadzenie żonkili, natomiast główna kwesta odbędzie się w Niedzielę Palmową. We wszystkich parafiach wolontariusze Szkolnych Kół Caritas będą kwestowali z puszkami, żonkilami i żółtymi balonami. Dochód ze zbiórek przeznaczony zostanie na zakup niezbędnego sprzętu do wypożyczalni Caritas Diecezji Radomskiej. Dzięki ubiegłorocznej akcji udało się zebrać ponad 73 tys. zł. – W zbiórkę angażują się nie tylko Szkolne Koła Caritas – wymienia Iwona Stępniewska – koordynator akcji.

„Pola nadziei” mają budować wrażliwość na cierpienie wśród osób młodych. Celem akcji jest również pokazanie, że choroba nowotworowa staje się chorobą naszych czasów. Trzeba nauczyć się ją akceptować, a także radzić sobie z jej występowaniem. – wyjaśnia ks. Robert Kowalski – dyrektor Caritas Diecezji Radomskiej.

Żonkil ma charakter symboliczny. Jest symbolem ludzi chorych na raka. Natomiast kolor żółty jest symbolem nadziei.