Echo Dnia: Caritas Diecezji Radomskiej: dzieci z ubogich rodzin dostaną wyprawki szkolne

Caritas Diecezji Radomskiej przyszykowała dla nich plecaki i artykuły szkolne. Wszystko to w ramach akcji "Tornister Pełen Uśmiechów".

Zbliża się nowy rok szkolny, order wielu rodziców już kompletuje wyprawki szkolne dla swoich pociech. By dzieci z ubogich rodzin w szkole nie czuły się gorzej niż ich rówieśnicy, Caritas organizuje akcje charytatywne.

- Wyprawki szkolne otrzymają dzieci z najbardziej potrzebujących rodzin z terenu naszej diecezji. Chcemy by i one mimo trudnej sytuacji finansowej swoich rodziców mogły iść do szkoły z uśmiechem - mówi Iwona Snępniewska, koordynator akcji Tornister Pełen Uśmiechów.

W akcji uczestniczą Parafialne Zespoły Caritas.

- Przekazaliśmy im nowe plecaki, następnie oni przekazują je wiernym w danej parafii a ci wkładają w nie artykuły szkolne: zeszyty, flamastry, papiery kolorowe, piórniki. Plecaki z zawartością następnie przekazywane są dzieciom z terenu tych parafii, które najbardziej ich potrzebują - tłumaczy Iwona Stępniewska.

Pomóc posłać najbiedniejsze dzieci do szkoły może każdy z nas. Wystarczy wziąć udział w zbiórce artykułów szkolnych, która będzie prowadzona w piątek i sobotę (21-22 sierpnia) na terenie radomskich hipermarketów: Real, Leclerc, Kaufland, Carrefour i Biedronka.

Do specjalnych koszy przy których będą wolontariusze wkładać należy: zeszyty, długopisy, flamastry, kolorowe papiery, brystol, nożyczki, gumki, linijki i wiele innych drobiazgów.

Radomska Caritas wyprawki będzie rozdawać 27 sierpnia w godzinach 9-12. Każda rodzina, która ma troje lub więcej dzieci oprócz wyprawek szkolnych otrzyma również plecaki. Tego dnia wydanych zostanie ponad 250 wyprawek.