Echo Dnia: W Radomiu powstała nowa świetlica socjoterapeutyczna Caritas

Dobiegają końca prace związane z adaptacją blisko stuletniego budynku przy ulicy Kościelnej w Radomiu. Pod koniec września przeprowadzą się do niej podopieczni.
Budynek pochodzi z lat 20-tych. Radomska Caritas nabyła go od parafii Najświętszego Serca Jezusowego na Glinicach. Była w nim pierwsza plebania, order później Diecezjalne Studium Organistowskie.

Teraz, po przebudowie i adaptacji będzie tu Świetlica Socjoterapeutyczna Caritas i Katolicki Ośrodek Adopcyjny.

- Wykonaliśmy ogrom prac. Trzeba było wymienić elektrykę, zabezpieczyć ściany, położyć wylewki, podłogi, ocieplić budynek, przebudować sale, zorganizować sanitariaty. Podczas prac napotkaliśmy na utrudnienia, trzeba było wzmocnić pewne elementy konstrukcyjne, a to podwyższyło nieco budżet jaki został zaplanowany na inwestycję ? opowiada Ksiądz Robert Kowalski, dyrektor Caritas Diecezji Radomskiej.

Przebudowa, jak początkowo szacowano miała pochłonąć 500 tysięcy złotych. Wyszło taniej, bo szereg prac udało się wykonać dzięki wsparciu darczyńców i pomocy sponsorów.

? Jest jeszcze wiele potrzeb, dlatego jeśli tylko ktoś ma wolę włączyć się w nasze wspólne dzieło, to będziemy radzi ? mówi ksiądz Kowalski.
W wyremontowanym budynku na pierwszym piętrze mieścić będzie się katolicki Ośrodek Adopcyjny. Wyżej będzie świetlica socjoterapeutyczna.

? Wreszcie dzieci będą mieć dobre warunki do odrabiania lekcji, zabawy. Będzie kuchnia, szatnia, sale edukacyjne, rekreacyjna, komputerowa. Trzeba pamiętać, że one w swoich domach nie mogą często ani się bawić ani uczyć, bo nie mają do tego warunków ? mówi dyrektor radomskiej Caritas.

Budynek starej świetlicy przy Kościelnej 5, przejdzie w przyszłości kapitalny remont. Będzie mieścił się w nim ośrodek wsparcia i gabinety psychologów. Nie wykluczone, że znajdzie się w nim też magazyn z żywnością i wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego a także sala konferencyjna dla pracowników Caritas, wolontariuszy.