Siostra Urszula Brzonkalik – franciszkanka posługująca w Aleppo, ordynariusz diecezji przemysko-gorlickiej bp Paisjusz, wolontariusze telefonu zaufania z diecezji radomskiej i burmistrz Rudnika nad Sanem znaleźli się wśród wyróżnionych podczas uroczystej, ekumenicznej gali Ubi Caritas.
W sobotę rozdano Nagrody Ubi Caritas, które honorują działania charytatywne na rzecz ubogich w Polsce i na świecie. Coroczna gala to ogólnopolska inicjatywa ekumeniczna Caritas Polska, prawosławnego Eleos i dwóch ewangelickich Diakonii. Nagrody Ubi Caritas zostały wręczone już po raz szesnasty.
Otwierając galę, dyrektor Caritas Polska ks. Marcin Iżycki podkreślił, że ten dzień należy do bohaterów tego wydarzenia – „wyjątkowych osób, które każdego dnia niosą bezinteresowną pomoc potrzebującym”.
Przy całym swoim zaangażowaniu w dzieła Caritas pozostają osobami bardzo skromnymi. Podczas gali chcemy je docenić, uhonorować i nagrodzić, ponieważ takie osoby tworzą i budują rodzinę Caritas, sprawiając, że jesteśmy organizacją charytatywną cieszącą się największym zaufaniem Polaków
— powiedział ks. Iżycki.

To cenne wydarzenie jest hołdem dla idei niesienia pomocy. Świadczy o woli wspierania bliźniego i otwarciu na jego problemy. Postawa laureatów Ubi Caritas jest postawą ludzi wielkiego serca, daje nam przykład prawdziwie chrześcijańskiego miłosierdzia i przynosi dumę naszemu społeczeństwu
— napisała.

W sposób szczególny wyróżniono s. Urszulę Brzonkalik. Franciszkanka otrzymała Nagrodę Specjalną Dyrektora Caritas Polska za posługę w ogarniętym wojną Aleppo w Syrii, gdzie z oddaniem organizuje i wspiera polskie programy pomocowe.
Podczas gali rozdane zostały też nagrody przyznawane za wrażliwość na potrzeby osób ubogich i potrzebujących. Nagrody Ubi Caritas w formie dyplomów i statuetek św. siostry Faustyny zostały przyznane w kategoriach: Darczyńca, Świadectwo i Współpraca.
W kategorii Darczyńca główną nagrodę otrzymali Hanna i Konstanty Strusowie za wieloletnie wsparcie Caritas diecezji siedleckiej.
W kategorii Świadectwo główną nagrodę otrzymali wolontariusze telefonu zaufania – ks. prof. Marek Dziewiecki, ks. Robert Kowalski za „służbę 120 wolontariuszy diecezji radomskiej, którzy oferują telefoniczną pomoc w zakresie dysfunkcji społecznych przez pięć dni w tygodniu”.
W kategorii Współpraca główna nagroda trafiła do Agaty Heydy wraz z wolontariuszami Szkolnego Koła Caritas w Gimnazjum nr 9 im. Jana Pawła II w Sosnowcu za „aktywne działanie na rzecz środowiska lokalnego, szkoły i diecezji sosnowieckiej”. Jak podkreślono, koordynatorka koła z oddaniem szkoli wolontariuszy w pracy nad samodzielnymi projektami i akcjami diecezjalnej Caritas.Po raz pierwszy został przyznany medal Ubi Caritas. Laureatem tego wyróżnienia został burmistrz gminy i miasta Rudnik nad Sanem Waldemar Grochowski. Został on uhonorowany za wieloletnie niesienie pomocy tym, którzy najbardziej jej potrzebują. Dzięki jego współpracy z Caritas diecezji sandomierskiej powstało wiele placówek o charakterze pomocowym i wspierającym osoby samotne, starsze i niepełnosprawne.
Nagrodę Główną oraz statuetkę „Miłosiernego Samarytanina” Diakonia Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego przyznała Zofii Wojtas z parafii Ewangelicko-Augsburskiej w Cieszynie. „Laureatka jest znana w całej diecezji cieszyńskiej Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego RP jako osoba mocno zaangażowana w działalność diakonijną (charytatywną). Wspiera chorych w Szpitalu Śląskim w Cieszynie. Organizuje zbiórkę, transport i podział zebranych darów dla osób potrzebujących na Mazurach. Pomaga seniorom w ramach działalności Koła Odwiedzinowego Parafii Ewangelicko-Augsburskiej w Cieszynie” – uzasadniono wyróżnienie.
Laureatem nagrody głównej „Dłonie Miłosierdzia” w kategorii współpraca, fundowanej przez Prawosławny Metropolitalny Ośrodek Miłosierdzia Eleos, został Kościół Ewangelicki w Środkowych Niemczech za „wsparcie rzeczowe, merytoryczne i finansowe działalności charytatywnej.
Nagrodę „Dłonie Miłosierdzia” w kategorii Współpraca z Eleos przyznano Jego Ekscelencji Najprzewielebniejszemu Paisjuszowi Arcybiskupowi Przemyskiemu i Gorlickiemu.
Diakonia Kościoła Ewangelicko-Reformowanego nagrodę im. Biskupa Jana Niewieczerzała przekazała: Wacławie Żórawskaej, Danucie Kwiatkowskiej, Barbarze Stahl i Michałowi Tessarowiczowi za wsparcie dla osób starszych i schorowanych, pracę na rzecz dzieci z rodzin dysfunkcyjnych i wsparcie finansowe działalności Diakonii oraz założenie trzech fundacji na rzecz kobiet w Afryce.
Diakonia Polska od 2007 r. przyznaje nagrody „Miłosiernego Samarytanina” w uznaniu za zaangażowanie na rzecz pracy diakonijnej, pomocy bliźniemu oraz za „samarytańskie serce”. Nagradzane są osoby lub instytucje w celu podkreślenia znaczenia współpracy z Diakonią Polską, Diakoniami diecezjalnymi lub parafialnymi.
W gali uczestniczyli m.in: biskup diecezji warszawsko-praskiej abp Henryk Hoser, biskup pomocniczy diecezji warszawskiej Michał Janocha, rzecznik KEP ks. Paweł Rytel-Andrianik, przedstawiciele Caritas z całej Polski, działacze Eleos i Diakonii, duchowni różnych chrześcijańskich denominacji oraz reprezentanci świata kultury.

źródło: wpolityce.pl

pc/PAP