Koncert charytatywny Mietka Szcześniaka z zespołem, odbędzie się 7 października w Radomiu. W trakcie występu odbędzie się licytacja prac artystów, z której dochód zostanie przeznaczony na operację 5-letniej Zuzi Musiałek, od urodzenia cierpiącej na wrodzoną wadę stóp. – Wśród dzieci przypadek tzw. stóp serpentynowych, lekarze odnotowują raz na milion. Dlatego chcemy pomóc Zuzi w leczeniu – zadeklarował ks. Robert Kowalski, dyrektor Caritas Diecezji Radomskiej.

Tata Zuzi Marcin Musiałek nie ukrywa, że przez pięć lat szukali specjalisty, który podejmie się leczenia chorej córki. – Po jej urodzeniu lekarze stwierdzili, że musimy sobie radzić sami. Szukaliśmy specjalistów w całej Polsce, aż trafiliśmy do Poznania. Tam przedstawiono nam plan leczenia Zuzi. Musi przejść operację. Jej koszt to 20 tys. złotych – mówi Marcin Musiałek.

Mama Zuzi Sylwia Musiałek dodała, że było wielu lekarzy, którzy mieli pomysły, jak leczyć córkę. – Tylko w Poznaniu usłyszeliśmy, że warto spróbować przeprowadzić operację. Może nie być idealnie, ale mamy nadzieję, że będzie wszystko w porządku i Zuzia będzie mogła założyć normalne obuwie – powiedziała Sylwia Musiałek.

W trakcie imprezy odbędzie się aukcja prac artystów radomskich i ogólnopolskich. Zostaną zlicytowane prace m.in. Rafała Malczewskiego, ks. Władysława Paciaka, Józefa Panfila, prof. Karola Badyny i wielu innych.

Bilety na koncert w cenie 35 zł będzie można nabyć od poniedziałku, 18 września w Łaźni przy ul. Żeromskiego 56 i w siedzibie Caritas Diecezji Radomskiej przy ul. Kościelnej 5 w godzinach otwarcia.

Koncert organizuje Fundacja “Zagraj w Zielone”, Caritas Diecezji Radomskiej i Radomski Klub Środowisk Twórczych i Galeria „Łaźnia”.

Tekst  / Radio Plus