Katolicki Ośrodek Adopcyjny przy Caritas Diecezji Radomskiej

Z dniem 1 stycznia 2012 r. zmianie uległa nazwa dotychczasowego Katolickiego Ośrodka Adopcyjno ? Opiekuńczego przy Caritas Diecezji Radomskiej na Katolicki Ośrodek Adopcyjny przy Caritas Diecezji oraz zakres realizowanych przez Ośrodek zadań. Zgodnie bowiem z art. 154 ust. 1 ustawa z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz.U. Nr 149, buy poz. 887), troche która weszła w życie w dniu 1 stycznia 2012 r. do wyłącznej kompetencji ośrodków adopcyjnych należy prowadzenie procedur przysposobienia oraz przygotowania osób zgłaszających gotowość przysposobienia dziecka.

Katolicki Ośrodek Adopcyjny przy Caritas Diecezji Radomskiej w Radomiu przy ul. Kościelnej 5 działa na podstawie umowy nr 2/2014 zawartej z Województwem Mazowieckim, o powierzenie realizacji zadania publicznego z zakresu wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej polegającej na prowadzeniu ośrodka adopcyjnego przez podmiot niepubliczny. Zadanie w całości finansowane jest przez Marszałka Województwa Mazowieckiego.

herbmazowszemcps logo

OGŁOSZENIE

Od 20 lutego 2014 Katolicki Ośrodek Adopcyjny przy Caritas Diecezji Radomskiej rozpoczyna kolejne szkolenie dla kandydatów na przyszłych rodziców adopcyjnych. Tak jak w poprzednich latach, uczestnicy pracować będą według programu PRIDE.

Katolicki Ośrodek Adopcyjny przy Caritas Diecezji Radomskiej
Katolicki Ośrodek Adopcyjny został powołany dekretem biskupa radomskiego Jana Chrapka, dnia 8 września 2001 roku. Podstawową ideą działania Ośrodka jest wspieranie naturalnego prawa dziecka do godnego życia i posiadania rodziny w oparciu o zasady wychowania chrześcijańskiego. Cele te realizowane są poprzez działalność wspierającą rodzinę naturalną dziecka, jak również przygotowanie kandydatów do pełnienia funkcji rodziców adopcyjnych na rzecz sierot społecznych, które przebywająw placówkach lub w opiece zastępczej.

Obraz 009

Katolicki Ośrodek Adopcyjny zatrudnia obecnie pięć osób. Nasza placówka przygotowuje kandydatów do przysposobienia dziecka.

W 2012 roku KOA przyjął czterdzieści sześć rodzin zainteresowanych adopcją, dziewiętnaście rodzin z tej grupy zakończyło szklenie kwalifikacją do tworzenia rodziny adopcyjnej. Nasz Ośrodek prowadził w minionym roku trzydzieści cztery sprawy adopcyjne. W rodzinach tych znalazło swój bezpieczny dom czterdzieścioro dwoje dzieci. Przygotowanie kandydatów odbywa się w oparciu o program PRIDE, przy realizacji którego ośrodek współpracuje z Towarzystwem NASZ DOM w Warszawie.

Każdego roku do Katolickiego Ośrodka Adopcyjnego zgłasza się kilkanaście rodzin potrzebujących specjalistycznego wsparcia. Z prowadzonego w Ośrodku poradnictwa, korzysta rocznie kilkaset osób, usiłując w ten sposób poradzić sobie z trudnymi sytuacjami życiowymi, często powstałymi w wyniku uzależnień, bezradności czy choroby. Wszystkim tym osobom Ośrodek daje wsparcie emocjonalne, udziela porad, konsultacji lub w razie potrzeby prowadzi terapie psychologiczne. Do Ośrodka zgłaszają się matki spodziewające się dziecka, znajdujące się w trudnej sytuacji, osoby borykające się z problemem przemocy w rodzinie, nałogami, czy niezaradne życiowo. Dla bardzo wielu osób Ośrodek jest pierwszym miejscem, gdzie spotykają się ze zrozumieniem, konkretną pomocą, czy gestem życzliwości.

W swojej pracy kierujemy się Społeczną Nauką Kościoła w zakresie małżeństwa i rodziny oraz ochrony życia nienarodzonych. Udzielamy pomocy wszystkim potrzebującym bez względu na ich poglądy, wyznanie, kolor skóry, przekonania polityczne, czy religię.

Katolicki Ośrodek Adopcyjny zaprasza:

kontakt osobisty: Caritas ul. Kościelna 5 w Radomiu

kontakt telefoniczny: 48/ 385 15 34

Godziny pracy:

Poniedziałki, wtorki, środy 8.00-18.00

Czwartki, piątki 8.00-16.00

Rodziny adopcyjne lub przyszli rodzice adopcyjni zainteresowani lub zaniepokojeni nie wyjaśnionym dla siebie tematem mają możliwość odbycia spotkań i rozmów z pedagogiem i psychologiem Ośrodka.