Program "Skrzydła" - Deklaracje

Czy wiesz, sale że ponad 650 tysięcy polskich dzieci w szkołach nie może skupić się na lekcji z powodu głodu, sildenafil odrobić lekcji z powodu braku książek, odnieść pierwszych sukcesów na boisku, bo ich rodziców nie stać na kupno obuwia sportowego?

Dla wielu z nich szkoła to codzienna walka ze wstydem, upokorzeniem i samotnością. Właśnie dla takich dzieci powstał Program Skrzydła, którego celem jest zwiększenie szans edukacyjnych dla najuboższych uczniów poprzez objęcie ich kompleksową opieką.

Inspiracją powstania Programu Skrzydła jest przesłanie Jana Pawła II, wygłoszone podczas ostatniej pielgrzymki do Polski: "Potrzeba ?wyobraźni miłosierdzia?, aby przyjść z pomocą dziecku zaniedbanemu duchowo i materialnie; aby nie odwracać się od chłopca czy dziewczyny (...)" ( Homilia z dnia 18.08.2002 r., Błonia krakowskie).

Założenia i cele programu:

Skrzydła to program długoterminowej pomocy skierowany do dzieci - uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i liceów, którzy z powodu złej sytuacji materialnej w rodzinie wymagają pomocy w formie dożywiania w szkole, zakupu wyprawek z artykułami szkolnymi, dofinansowania do wycieczek szkolnych.

Program proponuje objęcie opieki finansowej nad dzieckiem przez firmy i osoby prywatne, które poprzez deklaracje zobowiążą się do wsparcia finansowego ucznia przez okres przynajmniej jednego semestru szkolnego.

Program Skrzydła daje możliwość wyboru formy pomocy i dopasowania jej do indywidualnych potrzeb ucznia, a także do możliwości finansowych sponsora.

"Skrzydła" to program, do którego chcemy zaangażować firmy i osoby indywidualne, które poprzez deklaracje finansowe lub jednorazowe wpłaty, obejmą opieką konkretne dziecko, zgłoszone na listę Caritas przez pedagoga szkolnego.

Prosimy wszystkich ludzi dobrej woli o włączenie się w nasz Program. Razem, z potrzeby serca i w hołdzie polskiemu Papieżowi, budujmy cywilizację miłości.

Dekalracja przystąpienia do "Programu Skrzydła "
Plik do pobrania dla firm

Dekalracja przystąpienia do "Programu Skrzydła "
Plik do pobrania dla osób indywidualnych