Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom

ROZJAŚNIJ DZIECIOM PRZYSZŁOŚĆ

Już XXIII raz Caritas w Polsce wraz z Prawosławnym Ośrodkiem Miłosierdzia ELEOS
i Diakonią Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego rozpoczyna akcje ?Wigilijne Dzieło Pomocy dzieciom". Tegoroczne hasło akcji to: ?PŁOMIEŃ MIŁOSIERDZIA".

Rozprowadzanie świec, nurse dosage które w Wigilię Bożego Narodzenia zapłoną na polskich stołach to znak solidarności z najbardziej potrzebującymi dziećmi. W Roku św. Brata Alberta który zostanie zainaugurowany w Boże Narodzenie chcemy zwrócić uwagę na problem osamotnionych a nawet bezdomnych dzieci. Alarmująco wzrasta liczba dzieci, salve które muszą przedwcześnie nauczyć się samodzielnie żyć i popełniają przy tym dużo błędów. Dotyczy to również dzieci rodziców pracujących długie godziny. Zwróćmy uwagę na to zjawisko.

Świece rozprowadzamy w parafiach naszej diecezji w kwocie 5 zł świeca mała i 15 zł świeca duża. Zebrane środki przeznaczymy na całoroczne dożywianie dzieci w świetlicach, na leczenie, pomoc edukacyjną, oraz letni wypoczynek. To bardzo wymierna forma pomocy z której w roku ubiegłym skorzystało ponad 800 dzieci. Warto przypomnieć, że w wielu rodzinach, po wigilii świeca ta zapalana jest na grobach najbliższych, dopełniając znaczenie pustego miejsca przy stole.

Święta Bożego Narodzenia to czas, który szczególnie skłania nas do refleksji nad swoim życiem, ale także nad otaczającym światem. Bardziej niż zwykle zwracamy uwagę na tych, którzy nie mają tyle szczęścia co my.

Chcesz pomóc? Zapal świecę!

Od 21 lat Caritas w Polsce rozprowadza w czasie Adwentu świecę - symbol jedności z najsłabszymi i najbardziej potrzebującymi uwagi, dziećmi.

Tylko w 2013 na stołach wigilijnych w polskich domach zapłonęły 3 miliony świec.

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2014 odbywa się pod hasłem:
"Dziecko sercem rodziny".

Dochód ze sprzedaży świec przeznaczany jest na całoroczne dożywianie dzieci w szkołach, wyjazdy letnie i prowadzenie placówek Caritas na rzecz dzieci. 10 groszy z każdej świecy przekazywane jest również na pomoc dzieciom z zagranicy, w tym roku szczególną opieką chcemy objąć dzieci syryjskich i irackich uchodźców.

Kupiłeś świecę i chcesz pomóc jeszcze bardziej?

Wyślij SMS o treści POMAGAM na numer 72052 (2.46 zł z VAT).

Może dzięki Tobie Jaś, Ola, Basia albo Wojtek ze świetlicy Caritas pojadą na wakacje?

Może to Ty rozjaśnisz im przyszłość?

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2014