– W każdym z nas są pokłady miłości, które musimy odkryć. Z tej miłości przychodzicie tutaj, bo są ludzie, którzy chcą podzielić się z wami tym co mają, każdą kromką chleba. Chcą wam dać namiastkę tej prawdziwej, szczerej miłości. – zwrócił się do zgromadzonych ks. Damian Drabikowski – wicedyrektor Caritas Diecezji Radomskiej. W jadłodajni przy ul. Kościelnej odbyło się dziś tradycyjne spotkanie wielkanocne osób bezdomnych i bezrobotnych.

W spotkaniu udział wzięły osoby, które z różnych przyczyn straciły pracę lub dach nad głową. Jak mówi, to ważne, że ktoś o nich pamięta – szczególnie w tym przedświątecznym czasie.

Spotkanie miało dać  osobom bezdomnym namiastkę prawdziwych Świąt, ale również okazję do refleksji nad własnym życiem. – Być może takie spotkanie spowoduje, że coś się w nich zmieni. – zastanawia się z nadzieją ks. Damian Drabikowski – wicedyrektor Caritas Diecezji Radomskiej.

Uczestnicy wielkanocnego spotkania pomodlili się wspólnie, podzielili się jajkiem, a także zjedli tradycyjny barszcz biały. Otrzymali również suchy prowiant.

Radio Plus / Tekst