Złote Kule dla czyniących dobro

12128da4d411847029c46170414af8fd XLDoroczne nagrody "Złote Kule" wręczono 13 grudnia w magazynie żywności przy ulicy Kościelnej w Radomiu. Wyróżnienia przyznawane przez Caritas Diecezji Radomskiej trafiły do osób w trzech kategoriach: darczyńca, pilule współpraca i świadectwo roku 2016. Nagrody wręczył biskup Henryk Tomasik.

Miejsce świątecznego spotkania nie było przypadkowe. Obecny magazyn żywności to kaplica św. Franciszka z okresu międzywojennego. Od 1925 rozdawano w niej chleb dla potrzebujących. - Od 1940 roku proboszczem był tutaj ks. Bolesław Strzelecki, nazywany "żebrakiem" lub "Franciszkiem z Radomia". Z tego miejsca 1 stycznia 1941 roku gestapo aresztowało ks. Strzeleckiego, który później trafił do Oświęcimia, gdzie dalej żebrał, by żywność przekazywać bardziej potrzebującym - mówił ks. Robert Kowalski, dyrektor Caritas Diecezji Radomskiej.

- Być dobrym jak chleb, to dewiza św. Brata Alberta, patrona naszej Caritas, którego 100-lecie śmierci będziemy przeżywać w Boże Narodzenie - dodał ks. Kowalski. Poinformował, że w magazynie żywności wydawane są dary dla 2,5 tys. osób, znajduje się Ośrodek Wsparcia dla Ofiar Przemocy w Rodzinie, jest również magazyn sprzętu rehabilitacyjnego.

W trakcie uroczystości wręczono nagrody "Złote Kule", które trafiły do osób w trzech kategoriach: darczyńca, współpraca i świadectwo roku 2016. W kategorii darczyńca nagrodę otrzymały Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Zdzisława i Waldemara Mroczkowskich, które od lat wspierają jadłodajnię i Warsztaty Terapii Zajęciowej Caritas. - Nagroda bardziej zmobilizuje mnie do współpracy z Caritas, bo potrzeb jest wiele - powiedział Zdzisław Mroczkowski.

W kategorii współpraca nagrodę otrzymało Nadleśnictwo Marcule, które od 4 lat jest współorganizatorem festiwali piosenki dla osób niepełnosprawnych. - Jestem dumny i wzruszony, że dostrzegane są działania leśników na polu działalności charytatywnej. Dziękuję bardzo - powiedział nadleśniczy Tadeusz Misiak.

W kategorii świadectwo nagrodę otrzymała Teresa Urban, wolontariuszka Zespołu Domowej Opieki Hospicyjnej św. Józefa przy Caritas. - Jestem zaskoczona. Zawsze fascynowała mnie uroda życia i jednocześnie niepokoiła jego kruchość. Z pewnością stąd moje zaangażowanie w ruch hospicyjny - powiedziała laureatka nagrody.

Uroczystość zgromadziła wiele osób i instytucji, które współpracują z Caritas w Radomiu. Dzięki nim 300 głodnych i bezdomnych korzysta z jadłodajni, a 2,5 tys. osób z programu żywnościowego. 300 dzieci ze świetlic Caritas korzysta z różnego rodzaju wsparcia, kolejne 1000 z wakacji. Taka sama liczba osób chorych, niepełnosprawnych jest objęta wsparciem Caritas.

Tekst Radosław Mizera / Radio Plus