Duża inwestycja przed radomską Caritas

767b3fa5c3524d45b858954723373cf5 XLDo połowy 2018 roku gruntownie zmodernizowany zostanie magazyn żywności Caritas Diecezji Radomskiej przy ul. Kościelnej. Mówił o tym dziś w "Bilansie Dnia" dyrektor radomskiej Caritas ks. Robert Kowalski.

Budynek zostanie ocieplony. Wymieniona zostanie część instalacji grzewczej i elektrycznej. Wymienione zostaną też wszystkie okna i drzwi. Caritas pozyskała na ten cel środki zewnętrzny, konieczny będzie jednak też wkład własny. - To taka dość spora dla nas inwestycja, która mam nadzieję, że pozwoli też, że ten dom, który zasługuje na wyjątkową uwagę, nabierze świetności, właściwego wyglądu i poszanowania, bo jest to wyjątkowe miejsce - mówił ks. Robert Kowalski. Przypomniał, że w tym miejscu, w którym jest dziś magazyn, podczas II wojny światowej rozdawał żywność też bł. ks. Bolesław Strzelecki. Jego działalność poskutkowała aresztowaniem, a w konsekwencji śmiercią z wycieńczenia w obozie w Oświęcimiu.

Gość "Bilansu Dnia" mówił także o nadchodzącym jubileuszu 25-lecia istnienia Caritas Diecezji Radomskiej. Ks. Robert Kowalski podziękował również za włączenie się w akcję "1%" i zachęcił do nabywania świec Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom.

Tekst Jakub Szczechowski / Radio Plus