A Czermno to daleko od centrum diecezji radomskiej czy blisko?

To wszystko nie ma większego znaczenia. Ważne jest, że na krańcach naszej diecezji są również ludzie, którym się chce.
I pomagają, rozdają żywność, robią paczki świąteczne i organizują wyjazd dla dzieci z rodzin najbardziej potrzebujących. Pani Grażynka, Jadwiga, Irenka, Iwona i Pan Sławomir nie liczą godzin i sił, które poświęciły dla dobra swoich podopiecznych. I nieważne, że ktoś im zrobił przykrość, że próbował zniechęcić do niesienia pomocy; dla nich ważne, że się udało objąć opieką kolejnych 160 osób,   najbardziej potrzebujących. Okazały się niestraszne nowe przepisy odnośnie wydawania żywności, zaostrzone kryteria, większa sprawozdawczość, podział administracyjny programu POPŻ 2014 -2020.  Usiedli, naradzili się, pomyśleli i jak po tylu latach zostawić tych ludzi bez pomocy. Oni nam zaufali, nie mają możliwości pobierać żywności z innego magazynu. Więc trzeba się nauczyć wypełniania  nowych dokumentów.
A wszystkim przewodniczy, czuwa, dźwiga,” załatwia”  ksiądz Jerzy Rozmysłowski – Proboszcz Parafii pw. Nawiedzenia NMP i św. Mikołaja w Czermnie.  Jego zapał jest zaraźliwy. Ciągle coś robi i angażuje Parafialny Zespół Caritas.
Tak po cichutko, bez rozgłosu stuknęło im 10 lat. DEKADA.
I już pomysł, żeby uczcić, pokazać, zachęcić, podziękować i  zaprosić  Parafian na szczególną  Mszę Św. dziękczynną w intencji członków PZC oraz podopiecznych. O przewodniczenia tej jubileuszowej Mszy Św. Ks. Proboszcz poprosił Ks. Roberta Kowalskiego Dyrektora Caritas Diecezji Radomskiej.
Ksiądz Dyrektor zwrócił się do wiernych, aby umieli się dzielić. Obojętne czym. Najłatwiej wrzucić pieniążek do puszki, a najtrudniej podarować swój czas, uśmiech, serce. Abyśmy nigdy nie musieli korzystać z czyjejś pomocy, tylko  zawsze chętnie nieśli ja innym.
Ksiądz Robert pogratulował  i podziękował Parafialnemu Zespołowi Caritas w Czermnie, a przede wszystkim Księdzu Proboszczowi za to co robią dla innych i życzył im, aby nigdy nie zabrakło sił i cierpliwości do pomagania. PZC otrzymał okolicznościowy  dyplom – Podziękowanie ze słowami Papieża Franciszka.
Bardzo dziękujemy i życzymy , aby „żniwa były obfite i robotników było wielu”.
Zdrówka, sił i wytrwałości w realizacji przykazania bożego i dawania świadectwa miłosierdzia.
Do zobaczenia na następnym Jubileuszu.